Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Wij beantwoorden graag al jouw vragen. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op!

Algemene vragen

Op zaterdagen zijn wij tot 16:00 geopend. Klik hier om al onze openingstijden te zien.
Ja, in onze showroom is een sanitairspecialist gevestigd die jou begeleidt bij het gehele (ver)bouwtraject voor jouw ruimte. Op afspraak is het mogelijk om een adviesgesprek in te plannen.
Ja, naast het verkopen van de tegels zijn wij ook erg actief en professioneel in het vak tegelzetten, zowel voor de particulieren als zakelijke klant.
Ja, wij verkopen lijm en voeg in alle soorten en kleuren van het merk schönox. We verkopen ook veel onderhoudsmiddelen van moeller stone care en handtools en profielen van OX Tools.
Met het leveren van tegels werken wij binnen bepaalde stralen vanuit ons showroomadres. Valt het opgegeven adres binnen de straal van 19 km, dan leveren we de tegels zelf. Mocht je buiten deze straal bevinden, ook geen probleem maar dan laten we de tegels transporteren door een externe transporteur. Die haalt dan de bestelling op en levert het aan het opgegeven adres op de afgesproken datum en tijd.
Dat kan zeker. Als je tegels wilt bestellen kan je ervoor kiezen om het in ons magazijn (bevindt naast onze showroom) te laten leveren. Deze slaan we daar dan netjes op en kan je vervolgens ophalen wanneer dat voor jou het beste uitkomt.
Ja, in onze showroom vindt ook onze outlet plaats. Hier vind je alle tegels die in de korting/uitverkoop zijn. Alle tegels die in de outlet staan, staan ook online op onze marktplaats pagina.
Dat is zeker mogelijk. Zodra jij de tegels bestelt en je wilt deze reserveren om later op te halen, laten we de bestelling bezorgen in ons magazijn. Zodra deze gearriveerd zijn in ons magazijn maken wij een blaadje met alle bijbehorende informatie. Deze maken wij vast aan de bestelling en slaan die dan vervolgens op in ons magazijn. Mocht je tijd hebben om de bestelling op te komen halen dan zetten we deze dezelfde dag voor jou klaar zodat je het gelijk in kan laden.
Ja dat is mogelijk. Zie je een tegel bij ons in de showroom en wil je daar een losse enkele tegel van? Dan kunnen wij dat opvragen bij de bijbehorende leverancier. Natuurlijk hebben wij niet alle tegels van onze leveranciers in onze showroom gepresenteerd. Het is dus vaak ook mogelijk om een monster van een tegel te bestellen die u ergens anders gezien heeft of die in een andere kleur is.

Vragen over tegels

Een gerectificeerde tegel is een tegel waar na het bakproces, de kanten worden afgezaagd of afgeslepen. Als een tegel dus gerectificeerd is heeft het strakke gezaagde rechte kanten. Door de strakke kanten zijn deze tegels zeer maatvast. Met gerectificeerde tegels is het mogelijk om hele dunnen voegen te leggen. Gerectificeerde tegels worden vaak aangeduid met de afkorting RTT of RETT. Deze afkortingen zijn afgeleid van het Italiaanse woord Rettificato.

Niet-gerectificeerde tegels zijn tegels die aan de randen iets rond of schuin aflopen. Dit komt omdat de randen na het bakproces niet meer worden gezaagd. Tegels zijn dan minder strak tegen elkaar te verwerken, waardoor er een bredere voeg ontstaat. Het gaat vaak om hooguit 1 tot 2 millimeter, afhankelijk van de tegel. Door de ronde kanten en de wat grotere voeg zijn oneffenheden minder snel zichtbaar en is deze tegel hierdoor ook makkelijker te verwerken als gerectificeerde tegels.
Het kalibreren van tegels is de tegels op gelijke dikte zagen. Bij keramische tegels is het kalibreren vaak niet nodig, bij natuursteen zoals marmer komt het wel voor. Deze tegels zijn dus allemaal even dik en hoeven niet in specie gelegd te worden om de dikteverschillen op te vangen. Zorg ervoor voor dat je gekalibreerde tegels niet verwart met gerectificeerde tegels.
De antislipwaarde (R-waarde) zegt iets over de hoeveelheid grip een vloertegel heeft. Het geeft de stroefheid en het risico op uitglijden van de tegel aan. Hoe hoger de waarde, hoe meer grip de tegel geeft. De antislipwaarde of stroefheid wordt aangegeven met de letter R, gevolgd door een cijfer. De waardes worden uitgedrukt met de cijfers 8 tot en met 13. Waarbij R8 de laagste is en R13 de hoogste. R9 is doorgaans de standaardwaarde voor keramische vloertegels. Met name in vochtige of vette ruimtes worden tegels met een hogere R-waarde voorgeschreven. De meest voorkomende R-waarde zijn:

- R9 = 03 t/m 10 graden (geringe antislip waarde)
- R10 = 11 t/m 19 graden (normale antislip waarde)
- R11 = 20 t/m 27 graden (verhoogde antislip waarde)
- R12 = 28 t/m 35 graden (grote antislip waarde)
- R13 = Meer dan 35 graden (zeer hoge antislip waarde)
Wij hebben een aparte onderhoudspagina waar we uitgebreid uitleggen hoe jij op de beste en juiste manier jouw tegels kan onderhouden.
Ja dat kan, alle vloertegels zijn te verwerken als wandtegels. Het is dan weer niet mogelijk om wandtegels te verwerken als vloertegels. Dit komt doordat wandtegels doorgaans veel dunner en minder sterk zijn dan vloertegels. Doordat vloertegels vaak dikker en zwaarder zijn is het belangrijk dat je rekening houdt met het gebruik van de juiste lijm. De 'standaard' pastalijm voor wanden zal dan vaak niet goed genoeg zijn om de vloertegels op de wanden te verlijmen.
De kleurvariatie bij tegels is het verschil in kleur en/of oppervlak bij verschillende tegels van dezelfde soort. De kleurvariatie wordt uitgedrukt in een V-waarde van 1 tot en met 4. De verschillen in kleurvariaties kunnen ertoe leiden dat ze er ongelijk uitzien wanneer u ze naast elkaar legt. Daarnaast zorgt diversiteit in schakering voor een speels en levendig effect.

- V1 - Kleine variatie in structuur en kleurweergave.
De tegels hebben nauwelijks merkbare verschillen. De vloer ziet er bijzonder rustig uit. Kleuren en structuren zijn bijna hetzelfde voor iedere tegel.

- V2 - Gemiddelde variatie in structuur en kleurweergave
Hier zijn kleine verschillen tussen de tegels zichtbaar. Over het algemeen is er nog steeds een rustig, natuurlijk totaalbeeld.

- V3 – Grote variatie in structuur en kleurenweergave.
Met tegels in een deze klasse zijn de verschillen tussen de tegels relatief duidelijk zichtbaar. De vloer is levendig en gevarieerd.

- V4 - Sterke variatie in patroon en kleurenweergave
Hier wordt de variatie gebruikt als een gericht stilistisch instrument. De tegels verschillen sterk in kleur en / of structuur en ontwikkelen een intens beeld.
De slijtvastheid van het oppervlak van de tegels wordt gemeten met de PEI-waarde (Porcelaine Enamel Institute). De PEI-waarde van een tegel geeft aan in welke slijtklasse de tegel valt. Dat houdt in dat deze waarde aangeeft hoe goed een tegel bestand is tegen krassend vuil. Hoe hoger de waarde is, hoe beter deze bestand is tegen krassend vuil.

De schaal loopt van 1 tot en met 5. Een tegel met PEI 1 is geschikt voor zeer licht gebruik. PEI 2 is geschikt voor rustig gebruik. Deze waarde wordt geadviseerd voor plaatsing in de badkamer. Tegels vanaf PEI 3 zijn toepasbaar in de hal, woonkamer en keuken. Een tegel met PEI 4 is geschikt voor intensief gebruik. PEI 5 is enkel aan te raden bij zeer intensief gebruik.
Bij het verwerken van de wand- en/of vloertegels gaat een klein gedeelte van de tegels meestal verloren, dit wordt ook wel het snij- of zaagverlies genoemd. Het is dus afval van afgesneden tegels waar je niks meer mee kunt. Dit kan komen doordat je tegels in hoeken of aan randen wilt plaatsen en het niet precies goed uitkomt met de maat van de tegel. Wij geven graag het juiste passende advies over de hoeveelheid snijverlies die je moet aanhouden.